Nota Kehidupan

University of Life

In The Womb

Pagi tadi saya sempat terhenti sejenak di hadapan televisyen menonton satu slot yang bagi saya amat menarik iaitu In the Womb yang disiarkan dari Hallmark channel.  Ia satu dokumentari yang mengisahkan bagaimana bayi-bayi kembar hidup di dalam rahim ibu sehinggalah detik mereka dilahirkan sama ada secara normal ataupun caesarean. Bayi-bayi tersebut bukan sekadar kembar dua, malahan ada yang kembar tiga dan empat.  Sungguh menakjubkan, sungguh menyedarkan betapa besarnya kekuasaan Tuhan. 

Ketika Myanmar dilanda taufan Nargis, di saat trauma tsunami masih menghantui memori, waktu iklim politik Malaysia masih dilengkari rona bersimpang siur dan pelbagai lagi isu diri, keluarga, masyarakat, negara mahupun antarabangsa, maka sukalah saya menasihati  wanita yang sedang menjalani saat kehamilan agar sentiasa bertenang dan fokus hanya kepada perkara-perkara positif sahaja agar anak yang dikandung mendapat kesan yang baik, positif dan sangat membina. Mood seperti gembira, ceria, tenang dan bahagia perlu dikekalkan atau ditambah peratusnya agar jiwa anak yang dikandung menjadi sejuk, aman, tenteram, damai dan tenang.  Anak yang baik perkembangannya kurang ragamnya, manakala anak yang sering dilingkungi suasana yang negatif perlukan ibu bapa yang lebih sabar kerana mungkin mereka ada ragam yang tersendiri.

Pendek kata, biar apapun yang berlaku di sekeliling kita; ribut, taufan atau apa sahaja, maka sambutlah semuanya dengan sangat tenang, bersyukur dan sentiasa fikirkan yang positif. Ini akan melatih anak yang dikandung agar menjadi seorang yang kuat keyakinan diri, kuat daya tahan, sering berfikiran positif dan sentiasa mencari peluang biarpun dalam kesukaran keadaan.

Begitulah rancangan TV In The Womb mengingatkan saya dan anda semua terhadap keajaiban, kekuasaan Tuhan dan tanggungjawab kita sebagai ibu dan manusia di alam ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on May 11, 2008 by in Inspirasi dari Kehidupan, Inspirasi dari Kisah Wanita.