Nota Kehidupan

University of Life

Anugerah Wanita Inspirasi Wanita

Freida Mohd. Pilus

Freida Mohd. Pilus

Membaca dan mengetahui kisah wanita berjaya sememangnya menjadi kegemaran saya. Saya tumpang bangga dan seronok melihat kejayaan wanita dalam apa jua bidang. Di sini saya paparkan beberapa usahawan wanita yang berjaya dalam perniagaan masing-masing serta meraih anugerah yang setimpal dengan penat lelah mereka.

Baru-baru ini Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri dengan kerjasama Perbadanan Pembangunan Industri Kecil dan Sederhana (Smidec) dan Kementerian Pembangunan Keluarga, Wanita dan Masyarakat serta Persekutuan Persatuan Wanita Malaysia telah mengadakan Anugerah Usahawan Wanita Kebangsaan 2008 (NMEA 2008) bertempat di Putrajaya.

Anugerah tersebut telah dimenangi oleh seorang usahawan berjiwa pendidik iaitu Datin Freida Mohd Pilus, pengasas dan Pengerusi Cempaka Schools Sdn Bhd. Ibu kepada lima anak lelaki ini telah menubuhkan sekolah tersebut 25 tahun lalu. Datin Freida kini mengendalikan lima buah sekolah termasuk sekolah antarabangsa berasrama penuh untuk pelajar perempuan di @enstek, berhampiran dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Dengan kemenangan tersebut beliau telah menerima hadiah bernilai lebih RM100,000 termasuk sebuah kereta pacuan empat roda jenis Nautica tajaan Perodua.

Tempat kedua dimenangi oleh Datuk Azlina Che Abdullah, seorang pengasas produk kecantikan, De Classic Life (M) Sdn Bhd manakala tempat ketiga pula disandang oleh Julia Chong Chooi Fong yang mengasas dan menerajui syarikat The Truly Loving Company Sdn Bhd.

Tidak ketinggalan juga ialah penerima Anugerah Usahawan Baru yang dimenangi Pengarah Urusan, Clear Insights Technology Sdn Bhd iaitu Siti Mariam Abdullah, Anugerah Usahawan Platinum dimenangi oleh Pengarah Urusan, JWR Technology (M) Sdn Bhd iaitu Johora Bee Shaik Nattershah dan Anugerah Usahawan Luar Biasa telah dianugerahkan kepada siapa lagi jika bukan ‘iron lady’ Malaysia iaitu Pengerusi Eksekutif, Securiforce Sdn Bhd, Datuk Maznah Abdul Hamid.

Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah telah berkenan menyampaikan kesemua anugerah kebanggaan usahawan wanita itu.

Sesungguhnya bukan mudah untuk menjadi wanita yang berjaya mengimbangi antara keperluan diri, keluarga dan kerjaya atau perniagaan. Justeru itulah kejayaan mereka boleh menjadi inspirasi dan motivasi kepada wanita lain yang mempunyai aspirasi tinggi untuk mencapai kecemerlangan dalam semua aspek kehidupannya. Syabas wanita!

Untuk membaca berita penuh, sila klik di sini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on December 24, 2008 by in Inspirasi dari Kisah Kejayaan, Inspirasi dari Kisah Wanita.