Nota Kehidupan

University of Life

Inspirasi dari KFC

sanders1Dua hari lepas, saya bersama suami dan anak sulong kami singgah di KFC. Ketika sedang menikmati hidangan ‘snack plate’ saya terpandang gambar seorang tua berambut putih sedang membuat persediaan untuk menggoreng ayam bersama rempah ratusnya. Foto itu sengaja diletakkan sebagai hiasan dinding di hadapan saya. Dalam hati bertanya, siapakah lelaki itu? Tentu ada kaitannya dengan KFC.

Rupanya dia adalah pengasas resipi ayam goreng KFC iaitu Colonel Harland Sanders yang dilahirkan di Kentucky pada tahun 1890. Semasa zaman kanak-kanaknya dia biasa memasak kerana ibunya sibuk bekerja setelah ayahnya yang bekerja sebagai pelombong meninggal dunia dunia ketika usianya sementah enam tahun. Manakala beliau pula anak sulong daripada lima orang adik beradik. Antara masakan yang beliau pelajari daripada ibunya ialah memasak ayam goreng. Namun untuk menjadi tauke ayam goreng bukanlah semudah dan sepantas itu. Sebaliknya Sanders sering bertukar kerja sehinggalah usianya 40 tahun. Waktu itu dia membuka stesyen minyak di Kentucky. Dalam masa yang sama dia memberi peluang orang yang singgah di situ menikmati ayam goreng yang dimasaknya sendiri. Akhirnya ramai orang menggemari keenakan rasa ayam goreng Sanders.

Kemudian dia membuka restoran ayam gorengnya sendiri bagi memenuhi permintaan orang ramai yang rindukan ayam gorengnya. Malangnya restorannya terpaksa ditutup (1952) dan Sanders kehilangan semua perniagaannya melainkan resipi menggoreng ayam yang mengadunkan 11 aneka herba dan ramuan itu. Akhirnya Sanders berjaya memfrancaiskan perniagaan ayam gorengnya dan semua itu dicapai hanya pada usianya 65 tahun. Kini KFC berada di lebih 80 buah negara dengan pendapatan tahunannya (royaltinya) melebihi USD4o,000 setahun.

Termenung sejenak saya membaca kisahnya. Beberapa pengajaran yang saya perolehi di sini ialah:

  1. Jangan ragu menggilap bakat yang tampak semasa zaman kanak-kanak. Ia boleh menjadi sumber pendapatan dan sumber hidup yang kekadang lumayan.
  2. Jika ‘bintang’ belum menyerlah dalam sesuatu bidang, jangan berputus asa. Teruskan usaha dan lakukan apa yang anda sukai kerana pintunya mungkin akan terbuka juga suatu hari nanti.
  3. Jika anda suka memasak, teruslah memasak. Jika anda suka menulis, teruslah menulis. Jika anda suka komputer, teruslah menggodam komputer. Jika anda suka melukis, teruslah melukis. Jika anda suka enjin, teruslah menggodam enjin motor (bukan motor curi) dan pelajari matematik kejuruteraan. Jika anda berhenti berbuat demikian, maka momentum untuk anda memulakannya kembali menjadi lemah.
  4. Mustahil kejayaan datang dalam masa sehari atau bergolek. Pasti ada harga yang perlu dibayar. Itulah ketekunan, kesabaran, disiplin dan konsisten.
  5. Jangan jadikan umur sebagai batasan untuk berjaya. Kejayaan adalah sukjektif. Ia akan datang kepada mereka yang inginkannya.
  6. Setiap orang berhak meraih kejayaan mengikut perspektif dan cara masing-masing.

Sebenarnya ramai di Malaysia yang sudah berjaya. Contoh di atas sekadar memetik inspirasi dari sekeping foto seorang lelaki tua berjanggut putih di KFC yang saya singgahi.

Nota: Kalaulah Sanders itu Islam, betapa panjang amal jariahnya…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on December 28, 2008 by in Inspirasi dari Kehidupan, Inspirasi dari Kisah Kejayaan.